Karanténna stanica sa sťahuje a rozrastá

16.09.2013 Liptovský Mikuláš

11.09.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Karanténna stanica v Liptovskom Mikuláši zažila počas svojej existencie dve veľké sťahovania. Tretie, ktoré im prinesie väčšie a pohodlnejšie priestory pre zvieratá, ich čaká už čoskoro.
Dlhé roky je karanténna stanica (KS) jediným miestom, kde našli svoj domov zatúlané a nechcené zvieratá z celého mikulášskeho okresu. Ukončenie nájmu na Revolučnej ulici zo strany urbariátu z Liptovskej Ondrašovej, primälo mesto Liptovský Mikuláš hľadať ďalšie možnosti, ako vytvoriť karanténnej stanice stále zázemie. „Občianskemu združeniu, ktoré sa stará o prevádzku karanténky, dáme do dlhodobého nájmu pozemok v priemyselnej oblasti v mestskej časti Okoličné. Tu budú mať dostatok miesta pre koterce a výbeh zvierat,“ uviedol Jozef Repaský, viceprimátor mesta Liptovský Mikuláš.
Z dôvodu chýbajúcich sietí vykopú pracovníci VPS na určenom pozemku studňu, zavedú elektrické káble a vykopú žumpu. „Je to pre nás veľká pomoc. My vybudujeme zo svojich zdrojov oplotenie a nakúpime nové koterce, aby sme mohli dať prechodný domov viacerým zvieratám,“ priblížila Jana Dvořáčková, predsedníčka Občianskeho združenia (OZ) Očami psa, ktoré je prevádzkovateľom karanténnej stanice.

Pravidelné odchyty

V spolupráci s Mestskou políciou realizujú pracovníci KS odchyty zvierat na území mesta. „Naposledy sme robili odchyt v utorok 10. septembra v mestskej časti Hlboké. Odtiaľ sme si priniesli 27 psíkov. Aby nám takéto počty zvierat nenarastali nárazovo, chceme zaviesť pravidelné odchyty raz za jeden či dva mesiace,“ povedala J. Dvořáčková. „Prekvapilo nás však zistenie, že nie všetky odchytené psy sú z osady. Dozvedeli sme sa, že obyvatelia mesta vyhadzujú nechcené zvieratá práve v Hlbokom,“ doplnila predsedníčka OZ.

Z karanténnej stanice útulok
Po presťahovaní, ktoré by malo byť ukončené do konca októbra, chce občianske združenie podať žiadosť na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu o povolenie zriadiť útulok. „Kapacitne budeme mať nárok na to, aby sme boli preklasifikovaní na útulok. Je to naše veľké prianie,“ dodala Jana Dvořáčková.
 
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región

mark